Web Server Nedir ?
Server Nedir?
Web server mantığını anlamadan önce “Server Nedir?” sorusunun cevabını bulmak gerekir. Server veya Türkçe karşılığı olan sunucu, fiziksel veya sanal ortamlarda kullanıcıların çeşitli verileri saklama düzenleme veya silme gibi farklı işlemlerini sağlamak için gelişmiş ve 7/24 çalışan güçlü bilgisayarlara verilen genel isimdir. En önemli sunucu çeşitleri temel olarak; Web sunucular, FTP sunucular ve Mail sunucular olmak üzere üç tanedir. Biz bu yazıda ilk seçenek olan web sunucuları görmüş olacağız.
Web Server Nedir?
Web server, bir web sitesinin internet üzerindeki yayınından sorumlu olan sunuculara verilen addır. Web server, web sayfalarının yayınlanması için kiralanabilecek olan hosting hizmetini sağlar. Web sitesi bu sunucu üzerinde kendisine ayrılan alanda işlemlerini gerçekleştirir. Web server genellikle Windows ve Linux kullanan sistemler olarak ikiye ayrılır. Burada işletim sistemi seçmek için web sitenizde kullanacak olduğunuz teknolojilere, bu teknolojilerin getirdiklerine ve gerekliliklerine bakmalısınız. Çok basit bir HTML sayfasında hangi işletim sistemini kullanacağınız çok fark etmese de büyük projelerde fazlasıyla fark yaratmaktadır.
Web Server İşletim Sistemleri
Windows tabanlı sunucular Linux tabanlılara göre daha maliyetlidir. Çünkü Linux, açık kaynak kodlu lisans gerektirmeyen bir işletim sistemidir, Windows ise Microsoft tarafından geliştirilen kapalı kaynak kodlu lisans bağımlı bir işletim sistemidir. Web sitenizde ASP .NET, ASP. NET Core, MsSQL, Access veya bunlar gibi Microsoft tarafından geliştirilen ürünleri kullanıyorsanız, Windows tabanlı bir web server kullanmanız daha iyi olacaktır. Çünkü bu tip uygulamalar Windows ile tam uyumlu çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Tabi ki Windows tabanlı sunucularda PHP, MySQL gibi ürünler de kullanabilirsiniz lakin bunların Linux tabanlı sunuculara kıyasen daha az performanslı çalışabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir. Çünkü Windows tabanlı bir sunucunun sistem gereksinimleri ile Linux tabanlı bir sunucunun sistem gereksinimleri birbirinden çok farklıdır.
Web Server Tipleri Nelerdir?
Günümüzde Apache, Lighttpd, LiteSpeed, IIS, NGINX ve daha bir çok web server tipi bulunmaktadır.
Apache
Apache sunucular, Apache Software Foundation tarafından 1995 yılında piyasaya sürülen ve günümüzde de geliştirilmeye devam eden açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir web server çözümüdür. Apache çözümü genellikle Linux tabanlı web sunucularda kullanılmaktadır. Ücretsiz bir çözüm olsa bile ticari kullanıma açık bir yazılımdır. Sıklıkla güncellenir. Modül bazlı bir yapıya sahiptir, bu da Apache’nin daha esnek bir kullanım imkanı sağlamasına yardımcı olur. Yapılandırma olarak fazlasıyla kolaydır ve bu özelliğinden dolayı yeni başlayanlar için sıklıkla tavsiye edilir.
NGINX
Nginx çözümü Rus bir yazılım mühendisi olan Igor Sysoev tarafından geliştirilmiştir. İlk geliştirilme zamanlarında bir mail istemcisi olarak yazılmaya başlanan bu çözümde zamanla yüksek performanslı bir web sunucu olma yönünde değişikliğe gidilmiştir. Nginx, Apache gibi açık kaynak kodlu bir web sunucu çözümüdür.
LiteSpeed
LiteSpeed web sunucu çözümü, ücretli ve lisanslı bir çözümdür. 2021 yılından beri aktif bir şekilde geliştirilmektedir. İlk kez Temmuz 2003’de piyasaya sürülmüştür ve geliştirilirken C ve C++ dilleri kullanılmıştır. CloudLinux, CentOS, Debian, FreeBSD gibi işletim sistemleriyle son derece uyumlu çalışmaktadır. Ayrıca LiteSpeed, Apache çözümü ile de entegre çalışabilir.
Internet Information Services (IIS)
IIS web sunucu çözümü Microsoft tarafından Windows işletim sisteminde kullanılması için geliştirilmekte olan bir çözümdür. IIS, bazı yöntemlerle Mac ve Linux işletim sistemlerinde de kullanılabilir lakin stabil çalışmamasından dolayı genellikle önerilmez.
W3techs sitesinden alınan yukarıdaki istatistikte 2024 yılında en çok kullanılan web sunucu çözümlerinin verisi bulunmaktadır.