Teknoloji

Windows Server 2022 Kurulumu

Windows Server Nedir?

Sunucular, sürekli çalışmak ve diğer bilgisayarlar için kaynak sağlamak üzere tasarlanmış son derece güçlü makinelerdir. Sunucular ve web sunucular hakkında detaylı için daha önce yazdığım yazıya göz atmanızı öneririm. Windows Server, sunucularda çalıştırılmak üzere tasarlanmış bir işletim sistemidir. Microsoft tarafından geliştirilen bu işletim sistemi sunucu ağlarının yönetiminde, veri depolama, uygulama çalıştırma ve iletişim gibi işlevleri görmektedir. Windows sunucusu ile yönetici olarak atanan kişilere kontrol etme ve ağ yönetimi gibi görevleri gerçekleştirme imkanı tanınmaktadır. Bununla birlikte Windows sunucusunun birçok farklı kullanım amacı bulunmaktadır.

  • Web Server Hizmeti
  • VPS Server Hizmeti
  • File Data Server Hizmeti

Windows Server ilk defa 24 Nisan 2003’te piyasaya sürüldü. Ama Windows Server marka adı piyasaya sürülmeden önce, Microsoft’un sunucular için geliştirdiği Windows NT 3.1 Advanced Server, Windows NT 3.5 Server, Windows NT 4.0 Server ve Windows 2000 Server gibi Windows sürümleri vardı.

Windows Server’ın Avantajları Nelerdir?

  • ASP .Net ve ASP .Net Core teknolojilerinin barındırılması işi Windows Server’da tam performanslı bir şekilde işler.
  • Web sitenizin verilerini bir Access, MsSQL gibi veri tabanından toplaması gerekirse, bu işi kusursuz bir şekilde gerçekleştirebilir.
  • Yönetim verimliliği yüksek bir sunucu seçeneğidir.
  • Yönetim görevini otomatikleştirmektedir.
  • Sürekli kullanılabilir olarak sunulmaktadır. Bu sayede olası sıkıntılara karşı koruma sağlayarak verimliliği artırmaktadır.
  • Esnek depolama imkanı sunmaktadır. Farklı depolama seçenekleri sunması sistemin önemli avantajları arasında yer almaktadır.
  • .NET kullanılarak oluşturulan programlar Windows sunucularında rahatlıkla çalışabilmektedir.
  • Orta ve büyük tüm işletmeler için ideal bir seçenek olarak sunulmaktadır. Uzaktan erişim imkanı, mobil destek, yedekleme gibi araçlar şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
  • Microsoft tarafından teknik destek sağlanmaktadır.
  • Arayüzü Windows ile aynı olduğundan oldukça kullanıcı dostudur.
  • Sistem güncellemelerinin kurulumu kolaydır.

Windows Server Dezavantajları Nelerdir?

  • Windows Server, diğer işletim sistemlerine kıyasla genellikle daha yüksek bir maliyetle gelir. Bu, küçük işletmeler için maliyetli olabilir.
  • Windows Server, karmaşık bir yapıya sahiptir. Yapılandırma süreci bazen karmaşık olabilir ve öğrenme süreci gerektirebilir.
  • Windows Server, Linux’e kıyasla daha fazla işlemci gücü, bellek ve depolama alanı gerektirir ve donanım maliyetini arttırır.
  • Kapalı kaynak kodludur.

Microsoft Server Kurulumu Nasıl Yapılır?

Şuradan Microsoft’un Windows Server için açtığı sayfaya gidiyoruz ve Windows Server’ı hemen deneyin diyoruz.

Açılan sayfada Windows Server 2022’nin altında olan “Ücretsiz denemeyi indirin” seçeneğini seçiyoruz.

Açılan yeni sayfada “Get Started for free” altındaki “Download the ISO” seçeneğine tıklıyoruz.

Açılan sayfada bilgilerimizi girip ISO dosyasını indiriyoruz.

Bu adımları yapmak istemiyorsanız Windows Server 2022 için geçerli olan linki kullanabilirsiniz. Burada ISO downloads bölümünden ISO dosyamızı indiriyoruz.

ISO dosyamız indikten sonra Rufus uygulaması veya diske ISO yazdırmak için kullanılan herhangi bir uygulama ile USB belleğimize veya DVD’mize ISO dosyamızı yazdırıyoruz. Eğer tek bir ISO dosyası yazdırmak istemiyorsanız veya USB belleğinizde farklı dosyalar da tutmak istiyorsanız Ventoy‘da kullanabilirsiniz.

ISO dosyamızla bilgisayarı başlattıktan sonra klasik bir Windows kurulum sayfası geliyor.

Install Now diyerek devam ediyoruz.

Buradan kuracağımız yapıyı seçiyoruz. Desktop Experince yazan seçenekler grafik arayüzlüdür. Onun dışındakilerde sadece komut arayüzü bulunur. Datacenter sürümü bu ailenin en geniş sürümüdür. O yüzden bugün “Windows Server 2022 Datacenter Evulation (Desktop Experience)” sürümünü seçiyorum ve “Next” diyorum.

Lisans koşullarını okuyup onaylıyoruz.

Burada iki seçeneğimiz var. Eğer önceden kurulmuş bir sistemimiz varsa dosya kaybetmeden yükseltebiliyoruz ama bu seçeneği çok fazla önermiyoruz çünkü kararsızlığa sebep olması çok muhtemel. O yüzden kurulumu yaptığımız “Custom: Install Microsoft Server Operating System only (advanced)” yani alttaki seçeneği seçiyoruz.

Burada disk ile alakalı boyutlandırmaları yapıyoruz.

Kurulum başlıyor.

Kurulum tamamlanınca bilgisayar yeniden başlatılacak burada ISO yazdırdığımız USB’yi veya DVD’yi çıkarıyoruz.

Sistemimiz birkaç kere yeniden başlayacak bundan sonra bizden parola belirlememizi isteyecek. Parolamızı giriyoruz ve Finish diyerek onaylıyoruz.

Tebrikler sistemimiz açıldı. Ctrl Alt Delete tuş kombinasyonunu kullanarak giriş ekranına ulaşabiliriz.

Parolamızı giriyoruz ve böylelikle Windows Server 2022’nin kurulumunu başarıyla tamamlamış oluyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu